Přenosné zahradní ohniště je stylové a praktické: Jaký typ vybrat?

Klasické grily jsou sice praktické a rychlé, ale atmosféru příjemně strávených večerů u ohně zkrátka nic nenahradí. Přinášíme vám tedy tipy pro výběr zahradních ohnišť, která vypadají velmi efektně a přitom vám nezničí trávník a jsou maximálně bezpečná. Většina z nich se navíc vejde i na menší zahradu nebo terasu.

 time-lapse photography of burning wood

 

Zahradní ohniště s grilem

Přenosné ohniště kombinované s grilem je zpravidla skladnější a levnější než další zmiňované typy. Doporučujeme ho tedy pro umístění na terasu nebo menší zahradu. Co se ale týká designu a funkčnosti, nemusíte dělat žádné kompromisy.

 

Nejmodernější modely jsou vyrobené z oceli Corten s ušlechtilou rzí. Můžete je tedy jen složit a nechat venku i přes zimu. Ohniště z ostatních materiálů doporučujeme raději skladovat uvnitř.

 

A jistě vás zajímá, jak je to s grilováním. Potřebovat budete jen grilovací rošt, varnou desku a stojnou tyč. Potom už to půjde téměř samo. Příkladem je na fotografii ohniště Höfats Triple.

 

Litinové ohniště

Litinu s oblibou používaly už naše babičky. A není divu, je odolná, má dlouhou životnost a díky vysoké hmotnosti dobře drží teplotu i dlouho po uhašení. Pro grilování s příjemným ohněm a sálajícím teplem byste těžko hledali lepší materiál. Rozhodně tedy stojí za  to si připlatit.

 

V naší nabídce najdete například litinové ohniště Heartstone, a to na stojanu nebo bez něj pro umístění do stolu. Hoří příjemně, i když ne tak silně jako ohniště kovová. Na druhou stranu ale zabraňuje šíření kouře a skvěle se na něm připravují různé druhy pokrmů, od malých kousků zeleniny a brambor až po velké kusy masa. Stačí využít grilovací plotnu nebo mřížku, která je ideální na steaky.

 

Kovové ohniště

V zásadě máte na výběr z těchto dvou typů:.

Wok

Nejčastěji se používá právě tato kovová mísa, která má podobný tvar jako pánev wok. Prodává se s různými typy podstavců od nejnižších až po vysoké trojnožky. Je bezpečnější pro vaše děti i čtyřnohé miláčky a navíc nehrozí propálení trávníku. Ceny jsou navíc velmi příznivé, v řádu tisíců korun. Oheň ale nehoří tak silně a vizuální dojem je tedy méně zajímavý.

Koše

Tuto verzi přenosného ohniště ocení všichni, kdo mají rádi večery u plápolajícího ohně. Plameny jsou intenzivnější a hoření vypadá celkově velmi efektně. Pozor ale na bezpečnost. Výjimečně se stává, že oky proletí jiskra, která by mohla vypálit trávník nebo někomu ublížit.

 

V našem sortimentu můžete zvolit buď ohniště z nerezové oceli lakované na černo, nebo koš ze speciální nízkolegované oceli, kterou chrání proti korozi ušlechtilá rez. Obě splňují vysoké standardy kvality, bezpečnosti i designu. Stačí je jednoduše obrátit a tím dojde k uhašení. A samozřejmě se na nich dá i pohodlně grilovat. Cenově se pohybují podobně jako typ wok.

 

Výhodou hranatého tvaru je například to, že díky mezerám na okrajích můžete přisypávat brikety bez sundání roštu. Musíte se ale spokojit s menší grilovací plochou.

 

Zahradní ohniště na dřevěné pelety

Pokud si vyberete originální ohniště, jako je třeba HETA Quad, dodáte tím večerům u ohně zcela nový rozměr. Tento designový model totiž spojuje tradici s moderním minimalistickým vzhledem a maximální funkčností a rozumnou cenou zhruba od 12 tisíc korun.

 

Nejen, že na vaši zahradu nebo terasu přibude unikátní designový prvek, ale navíc si budete moci vybrat mezi českou klasikou v podobě opékání špekáčků a trendy grilováním. Zároveň je tento typ ohniště ve variantě Tipi ideální na chladnější večery. Sálá z něj totiž dostatek tepla bez zbytečného kouře všude kolem.

 

TIP: Pro použití na terase je lepší pod tento typ ohnišť umístit speciální galvanizovanou podložku, díky které se nezničí dlažba ani jiný typ podlahy.

 

Závěr je tedy jasný, vyznavači tradic nejvíce ocení litinové ohniště, zatímco milovníky designu nadchne venkovní ohniště HETA. A pokud jste založení spíše prakticky, pravděpodobně vám bude vyhovovat některý z kovových modelů.