Dejte šanci podzimnímu grilování – s fíky, cuketou i kachnou

Grilování má svoje kouzlo i na podzim. Právě teď totiž můžete připravovat lahodné pokrmy ze sezónních surovin a nemusíte čekat na večer. Rozpálený gril vás příjemně zahřeje a vytvoří dokonalou atmosféru na každé zahradě i terase. Co si na něm připravit? V tomto ročním období skvěle chutnají dýně, cukety nebo fíky, ale třeba i kachní prsíčka.

Grilovaná dýně - marinovaná nebo kořeněná

Dýni nemusíte používat jen do polévky nebo koláče, výborně se hodí i na gril. Stačí ji nakrájet na kousky, zakápnout olejem, osolit a opepřit. Slupku určitě loupat nemusíte. Ještě lepší chuti pak dosáhnete díky rozmarýnu nebo tymiánu. A pokud máte více času, ideální je nejprve dýni marinovat.

 

Zkuste například česnekovo-medovou marinádu, do které proužky dýně vložíte přes noc.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni Hokkaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu

Postup:

  • Rozmačkejte do misky 4 stroužky česneku, přilijte olej a med. Důkladně promíchejte a můžete proužky vkládat.
  • Druhý den tedy bude vše připravené na grilování a během zhruba minut budete mít hotovo. Dýně je výborná samotná jako chuťovka, ale také jako příloha.

 

 

Čerstvé fíky na grilu

Možná vám připadá, že jde o příliš exotickou surovinu. Pěstují se ale i na jihu Slovenska a právě na konci září a na začátku října je jejich sezóna. Fíky tedy v tuto dobu koupíte v každém větším supermarketu. Jsou sice dražší, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jen byste je měli zpracovávat nejpozději do dvou dnů po nákupu.

 

A pozor, nepleťte si čerstvé fíky se sušenými, které se na pultech obchodů objevují před Vánoci. Tyto jsou mnohem chutnější a můžete je znát třeba z dortů a dezertů, často se totiž používají na ozdobu.

 

Budete potřebovat:

  • šťávu z jednoho citronu
  • 2 lžíce medu
  • 100 g modrého sýra

Postup:

  • Rozkrojte fíky napůl a pokapejte je medem a citronovou šťávou. Potom do nich dejte ještě kousek modrého sýra a grilujte asi 5 až 10 minut.

 

Cuketa s česnekem a bílým vínem

Velmi vděčná je i grilovaná cuketa. Pokud ji nemáte na zahrádce, tak stačí zajít do nejbližšího supermarketu. V sezóně stojí doslova pár korun a navíc obsahuje jen minimum kalorií.

 

Budete potřebovat:

  • 2 menší cukety nebo jednu velkou
  • 3 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • špetku soli
  • podle chuti 1 dcl vína

Postup:

  • Oprané cukety nakrájejte na větší plátky silné zhruba 5 mm. Potom je lehce potřete olivovým olejem a utřeným česnekem. Následně přidejte sůl, případně i víno a grilujte několik minut. Podávat můžete jen jako chuťovku nebo jako přílohu k masu.

 

 

Grilovaná kachní prsa

Zkuste tentokrát vyměnit kuře za kachnu, která bude skvěle chutnat třeba se švestkovou omáčkou nebo cibulovou marmeládou.

Na omáčku budete potřebovat:

  • 300 g švestkových povidel
  • 1 dcl červeného vína
  • 4 cl slivovice,
  • špetku skořice
  • sůl
  • případně chilli

Postup:

  1. Povidla dejte do misky, přidejte slivovici, skořici a důkladně promícháme. Potom směs osolte, podle chuti přidejte chilli a znovu promíchejte.
  2. Do ochucené omáčky ještě nalijte podle potřeby červené víno. Na lehké zředění konzistence zpravidla stačí 1 dcl.

Potom můžete začít připravovat kachní prsa. Kůži nařízněte ostrým nožem na mřížku a položte na gril. Nejdřív je nechte kůží nahoru a grilujte asi 4 minuty. Potom je otočte, okořeňte a grilujte další 4 minuty. Pokud chcete prsa na medium, bude to akorát, jinak je nechte na grilu ještě 2 minuty z každé strany. Nechte lehce odležet, nakrájejte na plátky a můžete podávat

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení