Dejte šanci podzimnímu grilování – s fíky, cuketou i kachnou

Grilování má svoje kouzlo i na podzim. Právě teď totiž můžete připravovat lahodné pokrmy ze sezónních surovin a nemusíte čekat na večer. Rozpálený gril vás příjemně zahřeje a vytvoří dokonalou atmosféru na každé zahradě i terase. Co si na něm připravit? V tomto ročním období skvěle chutnají dýně, cukety nebo fíky, ale třeba i kachní prsíčka.

Grilovaná dýně - marinovaná nebo kořeněná

Dýni nemusíte používat jen do polévky nebo koláče, výborně se hodí i na gril. Stačí ji nakrájet na kousky, zakápnout olejem, osolit a opepřit. Slupku určitě loupat nemusíte. Ještě lepší chuti pak dosáhnete díky rozmarýnu nebo tymiánu. A pokud máte více času, ideální je nejprve dýni marinovat.

 

Zkuste například česnekovo-medovou marinádu, do které proužky dýně vložíte přes noc.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni Hokkaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu

Postup:

  • Rozmačkejte do misky 4 stroužky česneku, přilijte olej a med. Důkladně promíchejte a můžete proužky vkládat.
  • Druhý den tedy bude vše připravené na grilování a během zhruba minut budete mít hotovo. Dýně je výborná samotná jako chuťovka, ale také jako příloha.

 

 

Čerstvé fíky na grilu

Možná vám připadá, že jde o příliš exotickou surovinu. Pěstují se ale i na jihu Slovenska a právě na konci září a na začátku října je jejich sezóna. Fíky tedy v tuto dobu koupíte v každém větším supermarketu. Jsou sice dražší, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jen byste je měli zpracovávat nejpozději do dvou dnů po nákupu.

 

A pozor, nepleťte si čerstvé fíky se sušenými, které se na pultech obchodů objevují před Vánoci. Tyto jsou mnohem chutnější a můžete je znát třeba z dortů a dezertů, často se totiž používají na ozdobu.

 

Budete potřebovat:

  • šťávu z jednoho citronu
  • 2 lžíce medu
  • 100 g modrého sýra

Postup:

  • Rozkrojte fíky napůl a pokapejte je medem a citronovou šťávou. Potom do nich dejte ještě kousek modrého sýra a grilujte asi 5 až 10 minut.

 

Cuketa s česnekem a bílým vínem

Velmi vděčná je i grilovaná cuketa. Pokud ji nemáte na zahrádce, tak stačí zajít do nejbližšího supermarketu. V sezóně stojí doslova pár korun a navíc obsahuje jen minimum kalorií.

 

Budete potřebovat:

  • 2 menší cukety nebo jednu velkou
  • 3 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • špetku soli
  • podle chuti 1 dcl vína

Postup:

  • Oprané cukety nakrájejte na větší plátky silné zhruba 5 mm. Potom je lehce potřete olivovým olejem a utřeným česnekem. Následně přidejte sůl, případně i víno a grilujte několik minut. Podávat můžete jen jako chuťovku nebo jako přílohu k masu.

 

 

Grilovaná kachní prsa

Zkuste tentokrát vyměnit kuře za kachnu, která bude skvěle chutnat třeba se švestkovou omáčkou nebo cibulovou marmeládou.

Na omáčku budete potřebovat:

  • 300 g švestkových povidel
  • 1 dcl červeného vína
  • 4 cl slivovice,
  • špetku skořice
  • sůl
  • případně chilli

Postup:

  1. Povidla dejte do misky, přidejte slivovici, skořici a důkladně promícháme. Potom směs osolte, podle chuti přidejte chilli a znovu promíchejte.
  2. Do ochucené omáčky ještě nalijte podle potřeby červené víno. Na lehké zředění konzistence zpravidla stačí 1 dcl.

Potom můžete začít připravovat kachní prsa. Kůži nařízněte ostrým nožem na mřížku a položte na gril. Nejdřív je nechte kůží nahoru a grilujte asi 4 minuty. Potom je otočte, okořeňte a grilujte další 4 minuty. Pokud chcete prsa na medium, bude to akorát, jinak je nechte na grilu ještě 2 minuty z každé strany. Nechte lehce odležet, nakrájejte na plátky a můžete podávat