Srovnání luxusních grilů na uhlí: Který je pro vás ten nejlepší?

Existuje spousta druhů grilů, ale opravdoví znalci nedají dopustit na grily na dřevěné uhlí. Právě ty totiž nejvíce připomínají tradiční přípravu pokrmů na ohni a dodají mu dokonalou chuť i vůni. A zdaleka nemusí jít jen o maso, které je z tohoto typu grilu krásně šťavnaté. Skvěle se hodí i pro přípravu křupavé zeleniny nebo lahodných sýrů.

 

Tentokrát se zaměříme na opravdu luxusní grily. Do naší recenze jsme vybrali 5 produktů z nejvyšší kategorie, které jsou vhodné jak pro fajnšmekry a milovníky letních party, tak pro profesionální kuchaře. Zaujmou vás velkou kapacitou, množstvím pokročilých funkcí i moderním designem. Jak si ale vybrat ten správný?

 

Zaměřili jsme se na několik základních parametrů, které by vám měly výběr luxusního grilu maximálně usnadnit. Kromě vzhledu, grilovací plochy a technologických vychytávek jde i o bezpečnost, snadné čištění a manipulaci nebo materiál.

1.  Kamado gril Big Green Egg Large

Jde o nejoblíbenější velikost grilu Big Green Egg. Prodává se jich celkem sedm, ale právě tato verze představuje ideální kompromis mezi velikostí, cenou a výkonem. Navíc k ní seženete veškeré příslušenství včetně litinového a nerezového roštu. Stojí přibližně 40 000,- a hodit se bude na rodinné oslavy i na garden party s přáteli. Je kompaktní, přesto má grilovací plochu o rozměrech 2919 cm2 s možností dalšího rozšíření. Bez problému na něm tedy připravíte i veliké kusy masa nebo několik pizz najednou.

Big Green Egg vychází z tradiční japonské přípravy pokrmů kamado a díky speciálnímu tvaru dokáže zajistit ideální teplotu a cirkulaci vzduchu. Tato technika není v ČR zatím příliš známá, ale její popularita rychle stoupá. Neumí totiž jen grilovat. Je vlastně komplexní venkovní kuchyní. Dokáže pokrmy i vařit, dusit, péct nebo udit. Vyrábí se z velmi kvalitní keramiky, na kterou máte doživotní záruku. Je proto velmi stabilní a bezpečný. Abychom ale nemluvili jen o výhodách, problém může v tomto případě představovat vysoká hmotnost grilu, která činí 99 kg. Pořídit si ale můžete i velikost S nebo M, které jsou výrazně lehčí.

 

 

2.  Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775

Narozdíl od předchozího keramického kamado grilu váží Weber Master Touch jen 24 kg, přestože grilovat můžete na podobně velké ploše – 2342 cm2. Díky regulaci teploty si ho zamilují nejen vyznavači osvědčené klasiky, ale i BBQ, moderní metody low and slow nebo uzení. Připravíte na něm všechno od steaků přes zeleninu až po dezerty. Disponuje kvalitním litinovým roštem a také velkou nerezovou miskou na popel, která má praktickou i designovou funkci. Bezpečnost, stabilita a odolná kolečka jsou samozřejmostí. Příjemná je i cena okolo 10 000,-. Škoda jen, že zde chybí jakýkoli odkládací prostor a díky nulové akumulaci je i trošku větší spotřeba uhlí oproti keramickým grilům. WEBER Master-Touch GBS Premium SE E-5775, černý | Zahradni-grily.com

 

 

3.  Morso Grill 17

 

Designový litinový gril bude dokonalou ozdobou vaší zahrady a navíc na něm připravíte spoustu lahodných jídel. Litina nezaručuje jen pevnost a stabilitu, ale také lepší chuťový zážitek. Její pórovitá struktura dokáže totiž absorbovat tuk a vůni z masových pokrmů. Potěší vás velkým průměrem ohniště (60 cm) i nastavitelnou výškou roštu. A nechybí ani možnost regulace teploty. Nevýhody se hledají velmi těžko, ocenění za nejlepší produkt ve své kategorii tedy Morso Grill určitě nezískal náhodou. Cenově vyjde na zhruba 27 000,-.

 

4.  Gril G21 Kentucky BBQ

Tomuto velkému grilu s udírnou se také říká lokomotiva, protože je pro snadnou manipulaci vybaven praktickým pojezdem. Díky kvalitnímu ocelovému plechu potaženému ohnivzdornou černou barvou skutečně lokomotivu připomíná. Uspokojí i náročné uživatele, má totiž dvě grilovací plochy a samostatnou skvěle vybavenou udírnu, rošty jsou z nerezu. Hodí se tedy nejen pro klasické grilování, ale i uzení, vaření, pečení nebo ohřívání. Důmyslný je i systém regulace teploty a přívodu vzduchu.

 

Proč bychom ale s nákupem váhali? Může se stát, že bude olej odkapávat dnem, což by se u grilů v této cenové relaci (20 000,-) stávat nemělo. Další nevýhodou je opět vysoká hmotnost, gril váží 117 kg a spokojeni nejsme ani s manuálem od výrobce.

Gril G21 Kentucky BBQ - U Šroubka

 

 5.  Kotlíkový gril Napoleon CART

Gril na dřevěné uhlí Napoleon APOLLO NK22CK-C 57cm | BestGrill.cz

Mezi nejlepší kotlíkové grily patří Napoleon CART. Je vybaven vozíkem s kvalitními kolečky i pracovním pultem. Váží jen 43 kg, přestože má velkou grilovací plochu (2300 cm2). V balení najdete i masivní litinový rošt a plechové misky na dřevěné uhlí pro nepřímé grilování (horkým vzduchem, který zajistí dokonalé propečení masa).

 

Montáž je náročnější, ale pak už se s grilem manipuluje snadno, a to díky nastavitelné výšce, stabilitě i ergonomicky otočnému víku s extra kvalitním pantem. Nechybí ani funkce regulace teploty nebo přívodu vzduchu. Cena se pohybuje od 12 500,- do 15 000,-.

 

TOP grily v celkovém hodnocení

Za nejlepší gril na uhlí v poměru kvality a ceny můžeme označit Big Green Egg, který navíc patří i k nejstylovějším. Ve velikosti L stojí necelých 40 000,-, ale můžete si pořídit i menší variantu za téměř poloviční cenu. Výhodou je, že díky doživotní záruce je to prostě gril, který budete v rodině předávat. S velikostí záleží jen na vás. Právě možnost vybrat si mezi sedmi velikostmi je jednou z jeho velkých výhod. V každém provedení bude jistě ozdobou vaší zahrady nebo terasy a zvládne vám připravit opravdu jakékoliv jídlo včetně větších steaků, pizzy či dezertů.

 

Věříme, že díky naší recenzi vyberete ten pravý luxusní gril na vaši zahradu nebo terasu. Tipy, co v něm připravit najdete například na našem blogu. Budeme ale rádi, když se s námi podělíte i o vaše vlastní recepty.