Recept na hruškový koláč na grilu

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Tentokrát jsme si pro vás vybrali recept na sladké z grilu Big Green Egg!

Tento recept na hruškový koláč z listového těsta je podobný tarte tatinu, což je slavný jablečný dort vzhůru nohama. Co nás na tomhle receptu baví nejvíc, jsou jeho pouze čtyři přísady!

Korpus koláče pečte na kamado samostatně. Pečením rozváleného listového těsta mezi dvěma pečícími kameny po dobu prvních deseti minut se kůrka nezvedne, bude dokonale rovná a zůstane pěkná a křupavá. Jako poslední krok je obložení karamelizovanými hruškami! No není to pecka?

 

 

Co budete potřebovat?

3 pláty listového těsta

5 ne příliš zralých hrušek

25 g másla + trocha na vymazání

225g cukru

 

Jak vše připravit?

Zapalte dřevěné uhlí v Big Green Egg a zahřejte s nerezovým roštem na teplotu 200°C. Oloupejte hrušky a nakrájejte je na osminky. Nezapomeňte odstranit jádra! Máslo nakrájejte na malé kostičky. Litinovou pánev vymažte máslem.

 

Jak upéct tuhle nádheru?

Nahřejte pánev, nasypte na ní cukr a zavřete víko dokud nezačne cukr karamelizovat.

Vytáhněte pánev z EGG a naskládejte kousky hrušek doprostřed karamelu tak, aby všechny mezery byly zaplněny. Kostky másla rozdělte na hrušku. Vyjměte rošt, umístěte convEGGtor a vraťte rošt zpět. Na rošt dejte studený pečící kámen a na něj postavte pánev. Zavřete víko a nastavte teplotu na 180°C. Pečte asi 45 minut, dokud nejsou hrušky měkké a karamelizované.

Vytáhněte pánev i pečící kámen a nechte vychladnout. Z vyválených plátů těsta vyřízněte kruh o trochu větší než pánev. Na rošt položte studený pečící kámen a položte na něj kruh těsta mezi pečícími papíry. Zakryjte druhým studeným pečícím kamenem. Zavřete víko a pečte asi 10 minut. Vytáhněte horní kámen a vrchní pečící papír. Zavřete víko a nechte korpus dalších 25 minut do zlatava péct.

 

A velké finále je tu!

Vytáhněte korpus a dejte nahoru na vychladlou oblohu v pánvi. Nahoru pak položte talíř a jedním pohybem otočte a vyklopte koláč na talíř. Vezměte si rychle vidličku, protože koláč začne okamžitě mizet! Dobrou chuť!