Kvalitní nůž: Skvělý pomocník v každé kuchyni

Výběr kvalitního nože byste určitě neměli podceňovat. Patří mezi nejdůležitější pomocníky při přípravě veškerých pokrmů. Poradíme vám, jak se vyznat v široké nabídce typů, značek i velikostí, aby nůž nebyl ve vaší domácnosti jen na ozdobu, nebo dokonce na obtíž. Díky našim tipům vám usnadní každé krájení, sekání i loupání.

 

Univerzální klasika i specializované typy

Pokud nepatříte mezi nadšence a v kuchyni trávíte jen nezbytně nutnou dobu, určitě vám bude stačit několik univerzálních nožů. Zvládnete s nimi téměř vše a nemusíte utrácet za velké sady a řešit, kde je uskladníte.

 

Pro fajnšmekry a hobby kuchaře jsou pak určené nože se speciálními funkcemi. Mezi ně patří například nůž na pečivo, filetovací nůž na ryby, vykosťovací nůž, sekáček na maso či loupací nůž na zeleninu.

Zda si takové nože pořídit záleží samozřejmě na tom, zda se vám to vyplatí s ohledem na to, jak často jednotlivé potraviny v kuchyni využíváte.

 

 

Velikost čepele a rukojeť

Čepele o délce 15 až 20 cm jsou ideální pro krájení masa, na zeleninu nebo bylinky se zase osvědčily nože menší. Jejich čepel by měla být dlouhá přibližně 8 až 10 cm. U rukojeti máte poměrně volnou ruku, nejčastěji se vyrábí z oceli, plastu nebo dřeva. Důležité je, aby se vám dobře držela a samozřejmě ladila s kuchyní.

 

Výhody nerezových vs. keramických nožů

Nerez obecně preferují milovníci masa, protože právě to se s ní krájí nejlépe. Pokud zvolíte kvalitní nerezový nůž, bude maximálně pevný a ostrý a dlouho vám vydrží.

Keramický nůž si zase oblíbili propagátoři zdravého způsobu života, protože podle průzkumů zachovává v krájených potravinách vitamíny a minerály. Navíc je dokonale ostrý a vhodný i do myčky.

Levné, středně drahé nebo prémiové nože?

Nože dnes koupíte v každém supermarketu. Většinou ale jde o nekvalitní modely, které se brzy ztupí, poškrábou nebo i zlámou. Nehledě na to, že se s nimi nepracuje pohodlně a časem mohou být nebezpečné.

 

Další možností jsou nože střední kvality, které vydrží déle a zaručí vám dostatečný komfort. Na celý život s nimi ale určitě počítat nemůžete, časem se zničí a s některými typy potravin si neporadí.

 

A pak tu jsou dražší, ale téměř neporazitelné nože vysoké kvality. Vyrábějí se většinou ručně z jednoho kusu oceli a i rukojeť mají vždy z kvalitních materiálů. S plastem se u nich rozhodně nesetkáte.

 

Pokud si chcete dopřát skutečnou kvalitu, doporučujeme holandskou značku Forged. Jejich název nevznikl náhodu. Je to opravdová pocta tradičnímu řemeslu. Vyrábějí se kompletně ručně z prémiové japonské oceli a olivového nebo kořenového dřeva. Vydrží vám tedy roky, možná i desítky let. A pochopitelně najdou využití nejen v domácnostech, ale také v profesionálních kuchyních. Jejich ostrost oceníte hlavně při krájení, sekání nebo kostičkování masa a zeleniny.

Stylové dřevěné balení je samozřejmostí a nože se díky tomu hodí i jako dárek. Vybrat si můžete všestranný nůž, se kterým nakrájíte téměř cokoliv, nůž na chleba nebo na zeleninu.

 

Snad jsme vám naším malým návodem alespoň trochu usnadnili výběr. Základem je určitě vědět, na co nůž potřebujete a k čemu ho budete nejčastěji používat. Pak se teprve zaměřte na design a další detaily.