Sezónní grilování v babím létě: batáty, dýně i houby

Léto sice pomalu končí, ale grilovací sezóna pokračuje dál. Vždyť právě teď v babím létě si můžete na grilu připravit zeleninu a ovoce přímo z vaší zahrádky, čerstvé houby, ořechy nebo dýně. Máme pro vás tedy pár tipů na jednoduché a zajímavé recepty ze sezónních surovin, kterými můžete překvapit rodinu i nečekanou návštěvu.

Grilování v září má své výhody

Kromě toho, že využijete lokální nebo vlastnoručně vypěstované plodiny, nebude vám přes den u grilu nepříjemné horko. A večerní grilování za tmy má také svoje romantické kouzlo. Pokud navíc rádi hostíte spoustu přátel, máte teď větší šanci, že přijmou vaše pozvání. Po létě se už všichni těší na společenskou sezónu a právě loučení s létem s grilovanými pochoutkami ji dokonale odstartuje. Pro takové příležitosti jsou jako dělané velké venkovní pece Morso Forno Garden, které umí grilovat, udit i péct.

Batáty se špenátem a domácí tatarkou

Zkuste tentokrát vyměnit klasické brambory za ty sladké a k nim si připravit domácí odlehčenou tatarku.

 

Suroviny:

  • 4 střední batáty
  • lžíci oleje
  • zakysanou smetanu
  • 2 lžíce majonézy
  • lžičku soli
  • 3 až 5 nakládaných okurek
  • čtvrtinu malé červené cibule
  • lžičku citronové šťávy
  • 2 lžíce strouhané goudy
  • hrstku čerstvého špenátu
  • sůl a pepř

 

 

Postup: Omyté a osušené batáty několikrát propíchněte vidličkou. Potom je potřete olejem, osolte a zabalte do alobalu. Vložte na gril a pečte zhruba 20 minut z jedné strany a 15 minut z druhé. Potom ze zakysané smetany a majonézy připravte domácí tatarku, do které ještě přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Dochuťte solí a pepřem a citronovou šťávou. Nakonec batáty rozkrojte, vložte špenát a zalijte dostatečným množstvím tatarky.

 

Teplý podzimní salát s dýní a ořechy

Tento salát hraje všemi barvami, je lehký, ale zasytí a bude chutnat celé rodině.

 

Suroviny:

  • dýně hokaido
  • 2 menší cukety
  • 5 menších červených cibulí
  • olivový olej
  • sůl
  • hrstka čerstvé šalvěje
  • 2 hrstky čerstvé rukoly
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 150 g parmazánu
  • 100 g vlašských ořechů

 

Na zálivku:

  • 3 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžíce hrubozrnné hořčice
  • lžíce krupicového cukru

 

Postup:

Omyté a osušené cukety a dýni nakrájejte na větší kousky. Vložte na rozpálený gril a přidejte nakrájenou cibuli. Zakápněte olejem a osolte. Pak vše zasypte šalvějí a sezamovými semínky a grilujte zhruba 15 minut. Nakonec přidejte ořechy a pečte ještě asi 10 minut.

 

Potom už stačí jen v misce smíchat suroviny na zálivku a důkladně je rozšlehat, aby se hezky spojily.

 

Náš tip: Salát doporučujeme podávat teplý, s hoblinkami parmazánu, listy rukoly a zálivkou vedle.

 

Švestky na grilu s meduňkovým tvarohem

Jak už jistě víte, skvěle chutná nejen grilovaná zelenina, ale i ovoce. Na podzim tedy doporučujeme kromě hrušek a jablek vyzkoušet právě švestky. Připravit je můžete na každém grilu, ale ideální je na to Big Green Egg.

 

Suroviny:

  1. 10 až 15 švestek
  2. 4 lžíce třtinového cukru
  3. lžička skořice
  4. 250 g tvarohu
  5. snítka meduňky
  6. vanilkový cukr
  7. šťáva a kůra z jednoho citronu

 

Postup:

V misce smícháme tvaroh s nasekanou meduňkou, cukrem, citronovou kůrou a šťávou.

Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Potom je rozprostřeme do grilovací misky, dochutíme cukrem a skořicí a necháme v zakrytém grilu rozpustit.

Horké švestky servírujeme se lžící meduňkového tvarohu, doplníme lístečkem meduňky a špetkou skořice.

Grilované houby s bylinkami

Nakonec máme ještě jeden tip pro nadšené houbaře. Pokud mezi ně ale nepatříte, nevadí, výborná je i varianta se žampiony.

 

Suroviny:

  • čerstvé houby
  • špetka soli
  • 5 lžic olivového oleje
  • lžičku citronové šťávy
  • kmín
  • lžičku sušené máty
  • lžičku sušeného tymiánu

 

Postup:

Do misky nalijte olej a pečlivě ho smíchejte s mátou, tymiánem, solí, kmínem a citronovou šťávou.

 

Houby očistěte a nakrájejte na větší plátky. Grilovat je možné i celé kloboučky, ale záleží na velikosti. Plátky se propečou snadněji. Položte je na alobalovou mřížku a dejte na rozpálený gril. Potřete z obou stran bylinkovou marinádou a opečte dozlatova. Pozor na to, aby se houby nepřipálily, jsou k tomu obzvlášť náchylné.

 

Tip na závěr: Podávat můžete jako přílohu k masu nebo jen jako chuťovku a marináda se případně hodí i na grilovanou zeleninu nebo brambory,