Jak připravit skvělou marinádu na grilování?

Léto je v plném proudu. Pokud tedy chcete vyzkoušet nové marinády na grilování, nebo se jen zdokonalit v jejich přípravě, máte nejvyšší čas. Proč se vlastně maso na gril marinuje a bez jakých ingrediencí by to zkrátka nešlo? To všechno vám postupně prozradíme a navíc přidáme dva recepty na výborné a velmi jednoduché marinády.

Jak dlouho maso marinovat?

 

Správnou dobu marinování určitě nepodceňujte, jedině tak bude maso opravdu dokonalé. Zatímco ryby nebo kuřecí maso stačí naložit na jednu až dvě hodiny, hovězí steaky můžete marinovat i déle než dvanáct hodin.

 

A  rozdíly se najdou i v konkrétní úpravě. Drůbežímu masu a rybám svědčí spíše olejové marinády. K červenému masu se naopak nejlépe hodí kyselejší marinády na bázi octa, vína nebo vinného octa.

Marinovací nádoby, misky nebo sáčky na potraviny

Záleží, co se vám nejlépe osvědčilo. Někdo nejraději marinuje v obyčejném potravinovém sáčku z drogerie za pár korun, někdo si pořídí speciální nádoby za stovky až tisíce. V každém případě ale doporučujeme dodržovat tři jednoduchá pravidla:

 

  1. Maso je nutné předem omýt studenou vodou a osušit.
  2. Abyste dosáhli co nejlepší a hlavně vyvážené chuti, musíte maso do marinády celé ponořit.
  3. Nádobu pečlivě uzavřete a umístěte do chladu na požadovanou dobu.

 

Tři základní přísady

 

Čistý nebo ochucený olej

 

Tuk podporuje chuť připravovaného pokrmu a navíc zabraňuje připalování masa na gril. Použít můžete buď čistý olej, například olivový, slunečnicový či sezamový.

 

Nic ale nezkazíte ani podomácku ochuceným olejem, oblíbený je například česnekový koprový nebo olej s provensálskými bylinkami.

 

Cokoliv kyselého nebo s obsahem enzymů

 

Může jít jak o jablečný nebo vinný ocet, tak třeba o citronovou šťávu, hořčici či bílý jogurt. A experimentovat se dá i s nejrůznějšími ovocnými džusy včetně pomerančového, jablečného a ananasového. Všechny tyto suroviny totiž dodávají masu tolik žádanou křehkost a šťavnatost.

 

Sůl, koření a bylinky

Už naše babičky sice říkávaly, že se maso nesmí příliš solit, aby nepustilo moc šťávy a nebylo vysušené. Na druhou stranu právě díky soli získá výsledný pokrm lepší a výraznější chuť. U bylinek je pak potřeba rozlišovat, jestli jsou sušené nebo čerstvé. Sušené bylinky dodávají pokrmu typickou chuť a aroma a jsou vhodné i pro delší nakládání, kdežto čerstvě utržené rychle ztrácejí vůni, proto je raději používejte jen na krátké marinování nebo na již hotová jídla.

Osvědčené recepty

Ať už máte radši pálivou nebo kyselou chuť a preferujete jakýkoli druh masa, mezi těmito marinádami si určitě vyberete.

 

Jablečná marináda na vepřové kotlety

Vepřové kotlety v jablečné marinádě | Recepty na Prima Fresh

Budete potřebovat: 

 

  • 4 kotlety
  • mořskou sůl a čerstvě mletý pepř

 

Na marinádu:

  • 2 lžíce stoprocentního jablečného džusu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • čtvrtku cibule, nakrájené nadrobno

 

Postup:

Kotlety očistěte nařízněte tuk na okrajích. Přidejte sůl a pepř. V nádobě smíchejte sójovou omáčku, džus, nakrájenou cibuli a cukr a do marinády vložte připravené kotlety. Marinovat by se měly v ledničce minimálně hodinu, ideálně přes noc. Asi půl hodiny před grilováním je vyndejte z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.

 

Gril rozehřejte na 230 °C a potřete rošt olejem nebo kůžičkou ze slaniny. Maso opatrně vyndejte z marinády a nechte okapat. Grilujte je zhruba 5 minut z každé strany. Po sejmutí z grilu by měly kotlety ještě několik minut odpočívat, pak můžete podávat.

 

 

Zázvorová marináda na kuřecí a krůtí

 

Zázvorová marináda s chilli a medem se výborně hodí na drůbeží maso.

 

Na 0,5 kg masa si připravíme:

 

  • 1 lžíci zázvoru
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku pepře
  • 1 lžičku chilli
  • 2 dcl olivového oleje
  • sůl není potřeba
▷ Nejlepší Grilovaná kuřecí prsa v sezamovo zázvorové marinádě recepty -  Recepty.eu

 

Postup:

 

Do marinovací nádoby nalijeme olivový olej a přidáme mletý nebo jemně nasekaný čerstvý zázvor. Dochutíme pepřem a vmícháme lžíci medu. Nakonec přidáme lžičku chilli a dobře promícháme.

 

Kousky masa vložíme do marinády, aby v ní byly pěkně obalené. Pečlivě uzavřeme a dáme asi na hodinu na chladné místo.

 

Na masu se vytvoří zkaramelizovaná medová krusta, bude příjemně ovoněné a lehce pikantní.

 

 

TIP na závěr: Pokud přesně neodhadnete množství a trochu marinády vám zbude, vůbec nevadí. Můžete s ní ještě potírat maso během grilování.