Jak vybrat gril na balkón nebo terasu?

Tentokrát se zaměříme spíše na menší a praktičtější grily, které jsou vhodné na balkón či terasu. I ty ale můžou mít zajímavý design a zajistí příjemný zážitek z grilování s rodinou nebo přáteli. Grily na dřevěné uhlí se pro tyto účely příliš nehodí, doporučujeme tedy vybírat hlavně z elektrických a plynových variant. Případně z moderních bezkouřových grilů na uhlí. Kromě typu paliva ale záleží i na velikosti, materiálu roštu, výbavě a dalších parametrech.

 

Elektrický nebo plynový gril?

Na balkón nebo menší terasu se nejlépe hodí elektrický gril. Velké oblibě se těší například Tefal Optigrill+, který patří mezi tzv. kontaktní grily neboli paninovače. Je tedy velmi skladný a neprodukuje kouř. Díky tomu nebude obtěžovat sousedy a občas se dá použít i v interiéru nebo třeba vzít s sebou na piknik. Přesto na něm připravíte výborné maso, sýry i zelinu. Cenově se pohybuje okolo 2500 Kč.

Malé stolní grily

Na terasu se bez problému vejde stolní plynový gril. Stylová a přesto skladná je například nejmenší verze grilu Morso Forno Gas. Vyjde vás zhruba na 9000 Kč, vzhledem připomíná pec na dřevo a bude se líbit všem milovníkům minimalistického designu. Umístit ho můžete jak na nehořlavou podložku tak na jídelní stůl. Poškození desky se samozřejmě bát nemusíte, ani při plném vytížení grilu. Případně je možné k němu dokoupit originální stůl Morso na kolečkách.

 

Bezkouřové grily

Pokud je pro vás nejdůležitější chuť a vůně pokrmů, vyzkoušejte moderní bezkouřový gril na dřevěné uhlí. Například Lotus Grill v malé variantě se vejde na každý stůl a nabízí i další výhody. Díky dvouplášťovému provedení není na povrchu horký, a tak s ním můžete bez obav manipulovat i během grilování. A potěší vás i cenou okolo 6000 Kč a dostatečnou kapacitou. Přestože váží pouhé 4 kilogramy, připravíte v něm jídlo až pro 5 osob.

Pokud budete chtít být opravdoví gurmáni, tak vám doporučíme podobnou variantu, ale v keramickém provedení. Big Green Egg ve variantě MiniMax je malý, skladný, s možností použití přímo na stole a skvělé na něm je i to, že přesto že váží přes 30kg, tak má praktický držák a lze si ho brát na cesty, k vodě nebo prostě kamkoli se dostanete jen pěšky a přesto si chcete dopřát. Pro balkony a malé terasy je také skvělou variantou. Navíc oproti jiným grilům umožní grilovat, péct (třeba i pizzu) a udit.

Na větší terasu

Pokud vám to prostor dovoluje, podívejte se i na další plynové grily, například Rösle Videro G2-S Vario+. Jistě si oblíbíte nejen jeho elegantní vzhled, ale i kvalitní výbavu a množství funkcí, kterými rychle vykompenzuje vyšší hmotnost a cenu (přibližně 19 000 Kč). Disponuje litinovým roštem, který ocení i opravdoví gurmáni. Zejména maso na něm totiž připravíte krásně křupavé a šťavnaté.

Vždy buďte ohleduplní a myslete na bezpečnost

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ grilu, vždy byste měli brát ohled na sousedy. Štiplavý kouř a zápach nikoho nepotěší, ale pozvání na balkónovou party nebo malá ochutnávka nejspíš ano.

 

Kromě dobrých vztahů v domě se zaměřte i na bezpečnost, abyste minimalizovali riziko požáru. Gril by měl vždy stát na rovné ploše a v bezpečné vzdálenosti od hořlavých předmětů, například truhlíků s květinami. U plynových grilů je navíc potřeba vyvarovat se přímému slunci.