5 tipů pro zdravější grilování

Grilované pokrmy mohou být nejen velmi chutné, ale také zdravé. Stačí investovat do kvalitního grilu a příslušenství a dodržovat několik základních pravidel. Tentokrát jsme si pro vás tedy připravili tipy, díky kterým při grilování nehrozí vznik škodlivých látek.

 

Potenciálně největší problémy představuje uvolňování polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) a heterocyklických aminů (HCA) při odkapávání tuku do ohně. A žádoucí nejsou ani nebezpečné spaliny, které se tvoří při hoření nekvalitního dřeva nebo uhlí. Jak tomu zabránit?

Kvalitní gril, příslušenství i uhlí

Zejména pokud grilujete často a pro větší skupiny lidí, určitě se vyplatí investovat do kvalitního grilu. Nezáleží na tom, zda preferujete elektrický, plynový nebo na dřevěné uhlí. U všech typů dnes už najdete prémiové produkty, které vám grilování usnadní, a dokonce i zpříjemní.

 

Většina grilů ve vyšší cenové kategorii nabízí možnost takzvaného nepřímého grilování, kdy se pokrm nenachází přímo nad žhavým palivem. Vyhledávaný je pro tyto účely například kamado gril na dřevěné uhlí Big Green Egg, který navíc zaručuje ideální cirkulaci vzduchu. Případně je možné využít gril s trychtýřem a sběrnou miskou na odkapávající tuk nebo alespoň grilovací tácky. A pozornost věnujte také výběru paliva. Jen kvalitní dřevěné uhlí hoří beze zbytku a je po všech stránkách bezpečné.

 

Nastavení a udržování stálé teploty

U moderních grilů jednoduše zvolíte požadovanou teplotu. Většina druhů masa vyžaduje na začátku vysokou teplotu, která je ideální pro prudší opékání. Potom byste ale měli žár snížit. Nevzniknou tak spálená místa a pokrm bude chutný a zdravotně nezávadný. Skvěle si s tím poradí například oblíbený plynový gril RÖSLE Videro s technologií Vario+. Díky PrimeZone dosahující až 800°C dosáhnete toho, aby se maso rychle zatáhlo a bylo rovnoměrně propečené, křehké a šťavnaté.

 

Grilování zeleniny a ovoce

Výhodou je, že při přípravě ovoce a zeleniny se se zmiňovanými škodlivinami nesetkáte. Navíc obsahují spoustu vitamínů, minerálů či antioxidantů a dají se upravovat na stovky způsobů. Zelenina se na grilu nejčastěji připravuje jako příloha k masu, ale výborná je i samostatně. Oblíbené jsou zejména grilované  brambory, papriky, cukety, šalotky nebo lilky. Ovoce zase může nahradit příliš sladké a kalorické dezerty. Skvěle z grilu chutnají například jablka, hrušky, banán, mango, ananas nebo meloun.

 

Čerstvé, nejlépe libové maso

Milovníci masa by měli každý kousek pečlivě zbavit tučných částí a kůží. Odkapáváním šťáv a tuku by z nich totiž mohly vznikat karcinogenní látky. Čím libovější maso tedy grilujete, tím s ním máte menší práci a riziko vzniku PAU a HCA se také výrazně snižuje. Podle odborníků klesá až o zhruba 95 %.

 

Pokud ale použijete kvalitní gril s regulovatelnou teplotou a odkapávací miskou. Občas si můžete dopřát i prorostlé maso, jako například vepřový bok nebo koleno, které z grilu chutnají naprosto božsky. Jen doporučujeme dát přednost čerstvému masu před uzeninami a předpřipravenými polotovary.

Marinování a krájení na menší kousky

Libové maso bude ještě lépe chutnat v marinádě. Ideálně, pokud ji připravíte doma z čerstvých surovin. I mezi hotovými výrobky ale dnes najdete kvalitní marinády. Stačí pečlivě číst složení a vyhnout se velkému množství soli, emulgátorů a dalších přídatných látek.

 

Maso byste také měli krájet na menší kousky, aby se propeklo snadněji a rychleji. To platí zejména pro drůbež a ryby. U hovězího si můžete ještě pomoct předpečením v troubě.