Zahradní grilování ať už na dřevě, plynu nebo dřevěném uhlí nás každoročně provází celou letní sezónu. Užíváme si grilování masa, zeleniny, ale i ovoce. Některé grily umožňují například i dlouhé pečení masa, uzení a podobně. Většina uživatelů se ale zaměřuje pouze na výběr grilu a už neřeší výběr grilovací příslušenství - a to je základní chyba! Abyste se vyhnuli nějakému faux pas před přáteli nebo rodinou, přinášíme vám našich 5 tipů na tu nejlepší a nejpohodlnější grilovačku.
Rošt na gril
Dobrý grilovací rošt musí mít kvalitní přenos tepla, odolávat vysokým teplotám a co hlavně - zabránit přilepování potravin. Vybírat můžete mezi rošty na gril nerezovými nebo litinovými. Na rošty z nerezové oceli tolik nepřilepují grilované speciality a jsou odolnější vůči korozi. Naopak litinové rošty, které i doporučujeme, mají zase výrazně lepší přenos tepla a zejména steaky jsou z nich ještě lepší. |
Litinová grilovací plotna
Čím dál častěji grilmasteři na grilu připravují i netradiční pokrmy pro gril jako je např. volské oko, listové šátečky nebo bramborové placky. Na to je skvělý pomocník kvalitní litinová grilovací plotna. Zpravidla mají tyto plotny z jedné strany hladkou desku, z druhé jsou "prouhaté" jako rošty. Masivní litinová grilovací deska bude vždy vhodnější volbou než plotna tenčí. Důvod je prostý - déle sálá naakumulované teplo z grilu a lépe drží teplotu. |
Výsledky vašeho grilování pak mohou vypadat třeba takhle. No není to nádhera? Už jen dát na talíř a ochutnat!
Grilovací rukavice
Klasika asi úplně u každého, kdo rád griluje! "Au, au…to to pálí" a rošt nebo horký pekáček i s jídlem letí kamsi :) Pak si řeknete "A dost, chci pořádný rukavice". Grilovací rukavice jsou totiž alfa omega každého grilmastera. Ideální jsou rukavice na grilování vyrobené z rukavičářské usně a kevlaru, případně jiné speciální např. z materiálů, které používají i kosmonauti. Stojí sice trochu více než ty levné z hobby marketu, ale za to je máte na věčnost! Důležitým faktorem je střih rukavic a odolnost proti plamenům ohně nebo jeho žáru. Tyhle vám padnou a nikdy nezklamou. Dobré také je vybírat rukavice delšího střihu. |
Kleště na grilování
Nezbytným pomocníkem a součástí základního grilovacího nářadí jsou grilovací kleště! Používáte je nejen na obracení, ale i na přesouvání z grilu na talíř nebo obráceně - to znamená, že je vesměs máte pořád v ruce :) Jak vybrat ty správné? Grilovací kleště vybírejte pouze z vysokojakostní nerezové oceli, odolné rzi a vysokým teplotám. Další nezbytností je jak vám padnou do ruky - jejich ergonomie. Pak se vám totiž nestane, že při dlouhém používání chytnete křeč do ruky! |
Grilovací uhlí
Pokud grilujete na grilu na plyn, tak asi není co řešit, plynovou bombu koupíte všude. Ale co grily na uhlí? Rozhodně potřebujete grilovací uhlí kvalitní, které krásně voní a dlouho vydrží žnout abyste nemuseli v průběhu grilování dosypávat. Vybírat můžete z gastro uhlí z tropických dřevin různého druhu nebo z pečlivě vybraného složení Big Green Egg grilovacího uhlí z dubu a bílého ořechu. Toto má totiž různé velikosti kusů, které jsou optimální pro rychlé, snadné zapálení a zároveň dlouhé žhnutí. Důležitý je obsah uhelného prachu (jednoznačně co nejmenší) a velikost uhlí (správná kombinace velkého a středně velkého uhlí). |
V některém z dalších článků si povíme o dalších vychytávkách, které sice nutně ke grilování nepotřebujete, ale které vám grilování skvěle zpříjemní.