Grilování trochu jinak: Vsaďte na sýry a ovoce

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Připravte se na ni letos s předstihem a překvapte rodinu nebo kamarády zajímavými recepty. Grilovat ale určitě nemusíte jen maso a zeleninu. Hitem poslední doby jsou hlavně sýry. Poradíme, jaké vybrat a jak je co nejlépe připravit. A nakonec vám dáme tip na lehký dezert.

Camembert nebo hermelín – osvědčená klasika

Více než polovina všech milovníků grilování pravidelně připravuje sýry, nejoblíbenější je u nás hermelín, který upřednostňuje zhruba 80 % Čechů. Plísňové sýry na grilování si samozřejmě můžete koupit samostatně, ale na výběr máte i balíčky s kořením nebo hotovou marinádou.

 

Narozdíl od masa se však camembert nebo hermelín marinovat nemusí, Skvěle chutnají pouze potřené olejem a dobře okořeněné. Jen pozor, abyste to nepřehnali se solí, tyto sýry jsou samy o sobě hodně slané, doporučujeme tedy spíš česnek, pepř nebo papriku.

 

TIP: Nedávejte na gril sýry přímo z lednice, ale vyndejte je alespoň pár desítek minut předem, aby se ohřál na pokojovou teplotu. Pak už stačí jen nezapomenout na alobal a můžete grilovat.

Objevem poslední doby je grilovaný halloumi sýr

Grilovaný sýr halloumi s batáty a fíky | Kuchyně Lidlu

I do České republiky se před pár lety dostal halloumi sýr, který pochází z Kypru a je na grilování jako stvořený. Tento sýr z ovčího a kravského mléka totiž vysokou teplotu roztékání, a proto se na grilu připravuje velmi jednoduše.

Chutná skvěle jak se zeleninou, tak v housce místo klasického burgeru a zamilují si ho nejen vegetariáni. Pokud se nechcete vzdát masa, můžete ochutnat například grilovaný steak s hranollkami z halloumi sýra.

Vyzkoušejte i slovenské speciality

Mezi nejznámější pochoutky na gril patří i slovenský oštiepok. Začal se vyrábět jako ovčí sýr přes více než 200 lety a vyhlášený je dodnes. Jen receptura se částečně změnila – v současnosti se do něj přidává i kravské mléko. Jde o vyzrálý sýr, který se udí na bukovém dřevě. Díky tomu má tak specifickou a delikátní chuť, která nejlépe vynikne ve spojení s brusinkovou nebo švestkovou marinádou,

Grilovaný kozí sýr pro opravdové gurmány

Skvělý je na grilování také kozí sýr, který ale musí být dostatečně vyzrálý. Čerstvé kozí sýry bez plísně se na tepelnou úpravu nehodí. Zajímavou kombinaci chutí vytvoříte například s cuketou a tymiánem. Kromě toho se ale chuť kozího sýra skvěle pojí i se sladkostí jablka, medu nebo oříšků.

 

Špízy s grilovaným ananasem a melounem

A u sladkého už zůstaneme. Po dobrém jídle totiž určitě hosté ocení netradiční grilovaný dezert. Připravit jim můžete například osvěžující meloun nebo exotický ananas, případně oboje dohromady ve formě sladkých špízů.

 

Meloun stačí nakrájet na půlměsíce a grilovat z každé strany 3 minuty, pak už ho jen pokapete medovo-limetkovým přelivem a ovocná  pochoutka je hotová. Ananas ani nemusíte nijak sladit, grilovaný je mnohem sladší než syrový, s trochou fantazie z něj tedy vytvoříte výborná lízátka.

Grilovaný meloun & grilovaný ananas - Recept Unilever Food Solutions

 

Klíčová slova:

  • grilování
  • grilovací
  • grilování recepty
  • sýr na grilování
  • halloumi sýr