5 tipů na grilovací nářadí a příslušenství, bez kterého se určitě neobejdete

Zahradní grilování ať už na dřevě, plynu nebo dřevěném uhlí nás každoročně provází celou letní sezónu. Užíváme si grilování masa, zeleniny, ale i ovoce. Některé grily umožňují například i dlouhé pečení masa, uzení a podobně. Většina uživatelů se ale zaměřuje pouze na výběr grilu a už neřeší výběr grilovací příslušenství - a to je základní chyba! Abyste se vyhnuli nějakému faux pas před přáteli nebo rodinou, přinášíme vám našich 5 tipů na tu nejlepší a nejpohodlnější grilovačku.

Rošt na gril

Dobrý grilovací rošt musí mít kvalitní přenos tepla, odolávat vysokým teplotám a co hlavně - zabránit přilepování potravin. Vybírat můžete mezi rošty na gril nerezovými nebo litinovými. Na rošty z nerezové oceli tolik nepřilepují grilované speciality a jsou odolnější vůči korozi. Naopak litinové rošty, které i doporučujeme, mají zase výrazně lepší přenos tepla a zejména steaky jsou z nich ještě lepší.

 

Litinová grilovací plotna

 

Čím dál častěji grilmasteři na grilu připravují i netradiční pokrmy pro gril jako je např. volské oko, listové šátečky nebo bramborové placky. Na to je skvělý pomocník kvalitní litinová grilovací plotna. Zpravidla mají tyto plotny z jedné strany hladkou desku, z druhé jsou "prouhaté" jako rošty. Masivní litinová grilovací deska bude vždy vhodnější volbou než plotna tenčí. Důvod je prostý - déle sálá naakumulované teplo z grilu a lépe drží teplotu.

 

 

Výsledky vašeho grilování pak mohou vypadat třeba takhle. No není to nádhera? Už jen dát na talíř a ochutnat!

 

 

Grilovací rukavice

Grilovací rukavice s kevlarem - Höfats Gloves Klasika asi úplně u každého, kdo rád griluje! "Au, au…to to pálí" a rošt nebo horký pekáček i s jídlem letí kamsi :) Pak si řeknete "A dost, chci pořádný rukavice". Grilovací rukavice jsou totiž alfa omega každého grilmastera. Ideální jsou rukavice na grilování vyrobené z rukavičářské usně a kevlaru, případně jiné speciální např. z materiálů, které používají i kosmonauti. Stojí sice trochu více než ty levné z hobby marketu, ale za to je máte na věčnost! Důležitým faktorem je střih rukavic a odolnost proti plamenům ohně nebo jeho žáru. Tyhle vám padnou a nikdy nezklamou. Dobré také je vybírat rukavice delšího střihu.

 

Kleště na grilování

Nezbytným pomocníkem a součástí základního grilovacího nářadí jsou grilovací kleště! Používáte je nejen na obracení, ale i na přesouvání z grilu na talíř nebo obráceně - to znamená, že je vesměs máte pořád v ruce :) Jak vybrat ty správné? Grilovací kleště vybírejte pouze z vysokojakostní nerezové oceli, odolné rzi a vysokým teplotám. Další nezbytností je jak vám padnou do ruky - jejich ergonomie. Pak se vám totiž nestane, že při dlouhém používání chytnete křeč do ruky!

 

Grilovací uhlí

Pokud grilujete na grilu na plyn, tak asi není co řešit, plynovou bombu koupíte všude. Ale co grily na uhlí? Rozhodně potřebujete grilovací uhlí kvalitní, které krásně voní a dlouho vydrží žnout abyste nemuseli v průběhu grilování dosypávat. Vybírat můžete z gastro uhlí z tropických dřevin různého druhu nebo z pečlivě vybraného složení Big Green Egg grilovacího uhlí z dubu a bílého ořechu. Toto má totiž různé velikosti kusů, které jsou optimální pro rychlé, snadné zapálení a zároveň dlouhé žhnutí. Důležitý je obsah uhelného prachu (jednoznačně co nejmenší) a velikost uhlí (správná kombinace velkého a středně velkého uhlí).

 

 

V některém z dalších článků si povíme o dalších vychytávkách, které sice nutně ke grilování nepotřebujete, ale které vám grilování skvěle zpříjemní.